[wooslider slider_type="slides" layout="text-left" overlay="natural" thumbnails="default" link_slide="true" display_title="true" imageslide="true" order="DESC" order_by="date" size="full"]

ELÄMYSTEN JA YSTÄVYYDEN KARTANO MUUTTAA PALVELUITAAN, VAELLUSHEVOSET MYYDÄÄN SAHALASTA SYKSYYN MENNESSÄ

Kaikella on oma aikansa. Nyt on tullut kypsä aika suuntautua uudelleen Elämysten ja Ystävyyden kartanon palvelutarjonnassa. Tämä tarkoittaa vaellusratsastuksen loppumista kesän loppuun mennessä ja uusien tuotteiden lanseeraamista tästä eteenpäin.
Vaellusratsastuksen ympärillä on toimintaympäristö muuttunut, mikä on johtanut tähän päätökseen.

TERVETULOA VIELÄ MUKAAN JÄÄHYVÄISRATSASTUKSILLE
Niitä kymmeniä tuhansia (n. 20.000 vaellusasiakasta) ratsastajia ja tuhansia ryhmiä, jotka ovat vierailleet Sahalassa EYK:N vieraana ja nauttineet huipputuotteista, muistamme erityisellä lämmöllä. Uskomme että valtavan monet asiakkaamme ovat myös saaneet ikimuistoisia kokemuksia ja elämyksiä retkillämme ja leireillämme hevosten ja toistensa kanssa.
Me kutsumme erityisesti vanhat asiakkaat vielä tänä kesänä tekemään jäähyväisratsastuksia entistä vaikuttavimmilla reiteillämme. Tule vielä katsomaan sinulle tuttuja paikkoja, reittejä, hevosia ja nauttimaan hyvästä ruuasta, iloisista sosiaalisista tehtävistä ja toisten seurasta.

EYK:n UUDET TUOTTEET
EYK kehittelee uusia tuotteita jopa ulkomaalaisille matkailijoille. Ensimmäisinä näistä ovat ennaltaehkäisevään terveyteen liittyvä terveysmatkailutuotteet, jossa luennot, ravintotiheä ruoka, terveyttä tukevat elintavat jne. ovet keskeistä. Myös maailmalla ja Suomessakin nopeasti kehittyvää saunan terveysvaikutuksiin keskittyvää tutkimusta ja käytäntöjä on suunnitelmissa kehittää varsinaisiksi saunaterveys- ja -koulutuspalveluiksi.
Työpaikka- ja eläkeläisryhmistä toivotaan päiväsiltään käyviä ryhmiä, jotka saavat elämänlaatua kohottavia terveysvinkkejä, esimerkkejä ja innostusta.
Toiveissa on löytää myös voimakas rahoittaja (ehkä Kiinasta), joka investoisi suuren summan ainutlaatuiseen ennaltaehkäisevän terveyden tutkimus- ja hoitokeskukseen tälle alueelle.
”Ovia on jo kovasti availtu” yhteistyökumppaneiden kanssa Pekingiin ja sieltä saataneen pilottiryhmä jo tänä kesänä. Terveysmatkailua toteutetaan yhteistyössä muiden Kalajan (Etelä-Konneveden Matkailualueen) yritysten kanssa.
Suunnitelmissa on myös yrityksille suunniteltu 24 -tuntinen kansainvälinen vuosittain toistuva (kesällä ja talvella) seikkailukilpailu, jos 5 henkisten joukkueiden jäsenet oppivat tuntemaan toisensa perusteellisesti, oppivat vuorovaikutustaitoja ja ongelman ratkaisua, saavat virkistystä ja unohtumattoman seikkailukokemuksen.

SAHALASSA KEHITETTIIN  VAELLUSRATSASTUS- JA HEVOSPALVELUOSAAMISTA
Sahala oli uran uurtajana v. 1996 tuodessaan maahan 87 omaa ja 5 muiden hevosta islannista lentokoneella suoraan Suomeen. Hevosista tehtiin Suomen suurin vaellusratsastustalli, jollaisena se on ollut lähes tänne asti.

Kesäkuussa 1996 isäntä agr. Veli-Jussi Jalkanen, vaimonsa agr. Sanita Jalkanen, El Martti Leinonen ja hevoskouluttaja Sirpa Brumbton kävivät Islannissa hevosten ostoretkellä paikallisena isäntänään hevoskasvattaja, hevostuomari ja kilpailija Gunnar Arnarsson, joka käsittämättömästi muisti ulkoa kaikki Islannin hevossuvut ja useimmat siitoshevosetkin 90.000 hevosen joukosta. Viisikko vieraili n. 30 maatilalla, jonne hevosiaan myyviä kasvattajia oli kutsuttu. Suomalaisille esiteltiin n. 600 hevosta, n. 300 koeratsastettiin ja tarkastettiin päällisin puolin. Näistä siis 87 valittiin ja ostettiin ja n. 40 tamman omistajan kanssa sovittiin samalla myös astutuksesta nimetyllä oriilla. Eläinlääkäritarkastusten tulosten takia joitakin hevosia jouduttiin myöhemmin vaihtamaan ennen lähtöä.
Hevoset tulivat suurella rahtikoneella Helsingin lentoasemalle elokuussa dramaattisesti vielä kahden lastauksen jälkeen. Ensimmäinen lastaus jouduttiin Islannissa purkamaan, koska koneen IV järjestelmä ei toiminut. Siihen kiikutettiin pikavauhtia varaosa yksityiskoneella Hollannista. Toinen lastaus ja liikkeelle lähtö sujui ongelmitta.
Suomeen tulossa, muka valmiiden lupien kanssa ja hevosten purkamisessa Helsingissä oli monenlaista dramatiikkaa kuten mm. yllättävä Hippoksen määräämä ruunavero kaikille kantakirjatuille tiineille tammoille.
Loppujen lopuksi ilman hevostappioita n. 30 ruunaa jäi myyntiin Kirkkonummelle ja loput matkasivat turverekoilla irrallaan heinä-turvepatjan päällä Sahalan kartanoon.
Näistä hevosista saatiin ja kasvatettiin 89 varsaa, mikä lienee suurin maatiloilla tehty varsamäärä nyky – Suomen historiassa. Valmiiksi kasvatettuina ja koulutettuina ratsuina niitä on myyty ulkomaita myöten. Sahala lähtöisillä hevosilla (islantilaisittain fra Sahala) on ollut erittäin hyvä maine terveinä, hyväluotoisina, kilpailuissakin hyvin menestyneinä ja pitkäikäisinä palvelijoina. Hevosten laadusta saamme suurimmaksi osaksi kiittää kehittyneimmiltä islantilaisilta kasvattajilta kopioitua luonnollisen hevosmiestaidon menetelmiä mm. ympärivuotista tarha- laidunkasvatusta ryhmissä, joita sitten vielä täydensimme muunmaalaisten hevoskuiskaajien opeilla.
Hevosaikana on Sahalassa uraa – uurtavasti kehitetty monenlaista uutta toimialaan kuuluvaa.
Näitä ovat mm. yli 100 km vaellusreittiverkostot tauko – kotineen, lumessa ja jopa jäällä pitävä kengätön talvikaviovuolu, rukkasillakin ratsastettavat kahvaohjat, maastoruokareseptit, maastoratsastukseen kehitetty ratsastushuopa (islantilaisesta mallista edelleen kehitetty), erinomainen pakkas- puolihaalari ja takki (joita ei kuitenkaan teetetty muutamaa enempää hinnan takia) ja asiakkaiden perehdyttämiseen kehitetyt sisähevospukit, ohjaustavat ja ohjeistot. EU-tuelle tehtiin jopa 7.5 km mittainen ja 40 tehtävän maastotaitorata jota useat ryhmät ovat käyttäneet.
Sahala / VJJ oli aloitteen tekijänä kahdessa hauskassa vaellusratsastuksen kehittämisprojektissa, jossa oppia haettiin Keski-Euroopasta asti.
v. 2004 VJJ:n aloitteesta Suomeen syntyi myös SUOVA- Suomen Vaellustallien Liitto, joka edelleenkin tehostuvana ja laajenevana jatkaa hevosvaellusyrittäjien tukemista, kouluttamista ja yhteistyön kehittämistä.
Islanninhevoratsastuksen taustalla ja innoittajana oli VJJ:n oma menestyksellinen 20 v. kilpailu-ura pääasiassa esteratsastuksessa itse kasvatetuilla puoliveri hevosilla oli noin puolivälissä islanninhevosten tullessa Sahalaan.
Suomen media otti alussakin uuden toimintamuodon innokkaasti vastaan. EYK:n vaelluksista ja Sahalasta tehtiin 6 kpl TV – ohjelmia ja kymmeniä lehti- ja radio-ohjelmia. Discovery TV teki vastaavasti 18 min ohjelman, jonka näki yhteensä n. 160 milj. katsojaa. Siinä englantilainen näyttelijä Michael ”seikkaili” aidon näköisessä dokumentissa Veli-Jussin kanssa hevosilla Tyyrinvirrassa uiden, Huuhkovuoren rinteillä, metsänotkelmissa ja jopa nukkuivat hevosten kanssa yöleirissä rakotulen loimussa.